Uppmuntran och inspiration ger fler framtida experter

I dagens samhälle påverkas alla av tekniken. Ingen har undgått frågorna kring energiproduktion och växthusgaser. Tack vare innovation och teknik kan vi vara med och påverka jordens utveckling. Solpanelerna blir bättre i rask takt och har inom kort gått om vindkraften som energikälla i Sverige. Det kan vi tacka engagerade och kompetenta ingenjörer och problemlösare för. Men idag råder det en brist på utbildad teknisk kompetens. Och om inte vi i branschen tar ett gemensamt ansvar för att lösa detta så kommer behovet bli ännu större i framtiden.

På Sigma är vi övertygade om att framtiden avgörs av våra unga, framtida ingenjörer. De kommer att hitta nya tankebanor och tillämpningar på känd teknik som därmed bidrar till samhället med världsförbättrande teknisk formgivning och nytänkande lösningar på gamla problem och utdaterade tankar om vad som är bra för jorden.

Jag tror att vi får fler att välja en teknisk inriktning på sin utbildning genom att marknadsföra tanken av att vår framtid utformas av tänkaren, konstnären och ingenjören i ett möte – eller i en och samma person. Och jag är övertygad om att de bästa innovationerna uppstår när flera synsätt möts och får ”krocka” i en given frågeställning. Och då är det också viktigt att berätta, att man inte behöver vara på ett särskilt sätt för att bli en ingenjör. Tvärtom så är det bra om vi får så många människor som möjligt med olika bakgrunder, egenskaper och passioner att välja en teknisk utbildning. För jobbet och uppdragen de kommer att jobba med är långt ifrån på ett och samma sätt.

Varför står han där med en isborr kanske någon tänker, och vad har det med teknik att göra? Jo, det ska jag berätta. Men först ska jag göra ett försök att förklara hur mitt teknikintresse och min nyfikenhet för att med kreativitet lösa problem föddes. Min historia som kreatör och ingenjör började i unga år. Jag var lyckligt lottad att växa upp i en familj med hantverks- och göra det själv-traditioner, i allt från att bygga hus till att bygga om bilar. Min pappa hade ett brinnande intresse för teknik och otaliga var de lösningar som han klurade fram när han skulle bygga något. Det kunde vara allt från att flytta ett litet hus på tomten i ett stycke, till hur mopedmotorn skulle trimmas på bästa sätt. Det var teknikutmaningen som sådan som lockade och tillfredsställelsen av att hitta en lösning som fungerade. Jag var en ständig och nyfiken följeslagare som blev imponerad och inspirerad av vad min pappa och min morfar hittade på. Hur kunde de så mycket om så många saker? Med tiden lärde jag mig tankemönster som gav mig själv kapacitet att hitta på och prova egna lösningar på olika utmaningar. Det kunde vara att allt från att konstruera en nyskapande variant av en isjakt till att bygga om en bil.

I det hela och i efterhand kan jag se, att mitt intresse för teknik kommer ifrån och inspirerades av miljön jag växt upp. Glädjen att hitta en lösning till ett vardagligt problem eller till något av mina intressen ledde mig rakt in i på tekniska utbildningar. Det blev byggnadsteknik, energiteknik, produktutveckling, avancerade beräkningar, teknisk fysik, styrsystem, materiallära och matematisk problemlösning.

När jag är ledig så ägnar jag mig gärna åt fiske. Och även här smyger sig teknikintresset in. Jag börjar genast fundera på hur man utveckla isborren på bästa sätt. Kan den handikapp-anpassas för att hjälpa fler? Hur ska skären utformas för optimal funktion? Kan borren göras lättare? Till det kommer modern elektronik som låter mig se ner i vattnet med hjälp av ekolodsvågor, och allt som finns där nere avbildas på en skärm. Det kanske inte gör att jag fångar fler fiskar, men tekniken gör att jag bättre förstår vad som händer, och för mig blir det då otroligt mycket roligare, jämfört med att gå ut där på den kalla isen utan en aning om hur det ser ut därunder. I stort sett alla mina intressen kommer de tekniska möjligheterna och lösningarna tillbaka som en viktig krydda.

Skapande teknik ger livet energi och glädje. Vi behöver bara visa vägen. Vår viktigaste uppgift är att inspirera de yngre genom delaktighet och där de får prova på att se med nyfikenhet på en lärande miljö. Jag är övertygad om att många likt mig, och väldigt många av våra anställda på Sigma fungerar på ett liknande sätt. Man drivs av att hitta nya kreativa lösningar på problem eller möjligheter. Och vi är övertygade om att det kommer att bidra till en bättre morgondag.

Teknik är roligt tycker vi!

Erik Freese, 
förutom en hängiven teknikpimpad pimpelfiskare även VD på Sigma Industry East North Group

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar